• scris de administrator
  • 30 mai 2019
  • 4
  • 0

Într-un studiu pe termen lung dr. Jürgen Margraf a investigat efectele psihologice ale chirurgiei plastice pe aproximativ 550 de pacienti. Dupa operatie, se pare ca pacientii se bucura mai mult de viata, iar nivelurile satisfactiei si stimei de sine cresc.

Scopul cercetarii
Cercetatorii au examinat daca pacientii care au fost supusi unei interventii chirurgicale plastice sunt diferiti de alte persoane, ce scopuri isi stabilesc inainte de operatie si daca ulterior le ating. Au comparat 544 de pacienti care au apelat la chirurgie plastica pentru prima data cu alte doua grupuri: pe de o parte, 264 de persoane care au dorit sa recurga la chirurgie plastica si apoi au decis sa renunte, iar pe de alta parte, aproximativ 1000 de persoane din populatia generala care nu au fost interesate de astfel de optiuni.

Dorinta de a avea un aspect imbunatatit din motive estetice apare la persoanele mai tinere, cu venituri putin peste medie. Femeile reprezinta 87% dintre toti pacientii care opteaza pentru chirurgie cosmetica. În general, nu au existat diferente semnificative între cele trei grupuri studiate în termeni de variabile psihologice si de sanatate, cum ar fi sanatatea mentala si satisfactia vietii.

Cei mai multi pacienti nu se asteapta la lucruri imposibile in urma operatiei

Folosind un instrument de masurare numit ”Goal Attainment Scaling” cercetatorii au examinat ce scopuri vor sa atinga pacientii cu ajutorul chirurgiei estetice. Alaturi de întrebari deschise, le-au fost oferite 10 scopuri, doua dintre care au fost în mod clar nerealiste: „Voi fi o persoana complet noua”, „Toate problemele mele vor fi rezolvate”. Doar 12% dintre respondenti au ales aceste obiective nerealiste. În întrebarile deschise pacientii au raspuns realist, exprimându-si dorinte precum: de a se „simti mai bine”, „eliminarea petelor” si „cresterea încrederii în sine.”

Îmbunatatiri pe termen lung în variabilele psihologice dupa operatie

Psihologii au testat pacientii înainte de interventia chirurgicala si la trei, sase si douasprezece luni dupa aceea. În medie, participantii au afirmat ca au atins scopul dorit si au fost multumiti de rezultatele pe termen lung. Comparativ cu cei care nu au optat pentru chirurgie plastica, pacientii s-au simtit mai sanatosi, au fost mai putin anxiosi, au dezvoltat mai multa stima de sine si si-au considerat corpul ca fiind mai atractiv. Nu au fost observate efecte adverse. Astfel, cercetatorii au fost capabili sa stabileasca un nivel ridicat de succes al tratamentului constand in chirurgie cosmetica si în ceea ce priveste caracteristicile psihologice.

Rezultatele sunt publicate in revista Clinical Psychological Science.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii